Saksassa ennen ensimmäistä maailmansotaa valtionpäivien, Reichstagin, edustajille ei maksettu lainkaan palkkaa. Tämän säännöksen tarkoituksena oli pitää Reichstag mahdollisimman konservatiivisena. Lähinnä rikkailla konservatiiveilla oli varaa olla kansanedustajina.

Suomessa taas kansanedustajat ovat tehneet isoja korotuksia palkkoihinsa. Valitettavasti heidän työnsä ei ole parantunut samaa tahtia kuin palkka on noussut. Eduskunnan tehtäviin kuuluu muun muassa lainsäädäntö ja 2011 lopulla se sääti esimerkiksi uuden kuvatallennelain korvaamaan vanhan lain. Laki on melko lailla kuin se kuuluisa hölmöläisten peitto. Vanhat ikärajat elokuvien katselulle olivat 7, 11, 15 ja 18. Nyt keskimmäiset nousivat vuodella. Tämä näyttäisi äkkiseltään hyvältä, sillä nyt lapset eivät pääsisi katsomaan ihan niin nuorina väkivaltaleffoja. Mutta tasan eivät käy älyn lahjat lakia säädettäessä. Uusi laki joustaa ikärajoista kolme vuotta kun lapsi on aikuisen seurassa muissa kuin K18-ikärajassa, siinä kun vanha laki jousti vain kaksi. Toisin sanoen lapsi pääsee yhtä nuorena kuin ennenkin katsomaan K16- ja K12-leffoja jos aikuista seuraa löytyy.  Siten muutos käytännössä oli yhtä tyhjän kanssa. Hölmöläisten peitto lyhennettynä toisesta päästä ja lisättynä toisesta. Elokuva-ala kiittää!

Kansanedustajilla siis näyttää olevan liikaa aikaa kun he säätävät tuollaisia täysin turhia lakeja. Lainsäädäntö on kansanedustajan ammattitauti. Silloinkin kun olisi selvästi parempi olla säätämättä lakia, kansanedustaja usein säätää lain. Siten vaikuttaa että hän tekee jotain asioille. Joitain vuosia sitten Suomen lakikirjassa oli vain kaksi osaa. Nyt osia on kolme ja lisää lakeja on tulossa. Kuitenkin Platon sanoi, että valtio on sitä parempi mitä vähemmän on lakeja. Tämä on ihan loogista kun sitä ajattelee. Kun on enemmän lakeja, on enemmän rikollisia.

Tämä turha lainsäädäntövimma huomioiden voisi olla hyvä, että eduskunta muutettaisiin osa-aikaiseksi. Kansanedustajien viikkotuntimäärät leikattaisiin esimerkiksi 15 tuntiin ja palkkaa sen mukaan. Silloin kansanedustajille ei jäisi niin paljon joutoaikaa haitallisen tai muuten turhan lainsäädännön tekemiseen ja rahaakin säästyisi.

Tämänpäiväinen Aamulehti uutisoi, että eduskunta ottaa rennosti joka tapauksessa. Valiokuntaistunnot ovat melko lyhyitä ja lukuisat esitettäväksi aiotut esitykset ovat myöhässä. Tämä saattaa olla osin myös hyödyksi tavalliselle suomalaiselle.